Reklam Filmi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Reklam filmi çekerken özenli olmak ve hedef kitlenin ilgi alanına göre içerik üretmek önemlidir. Peki reklam filmi içeriği nasıl olmalıdır işte bu sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız. Her reklam filmi sektörüne göre düşünülmelidir. Örneğin deterjan reklamıyla kozmetik reklamı arasında çok fark vardır. Ya da araba reklamlarının odağındaki kişilerle oyuncak reklamlarının odağındakiler farklıdır. Bu sebeple reklam filmi seçerken öncelikle düşünülmesi gereken hitap ettiği kişilerdir. Senaryo iyiyse ama oyunculuk kötüyse reklam amacına ulaşmaz. Senaryo, oyuncu, ekip hepsi uyum içinde olmalıdır ki ortaya iyi bir iş çıksın. Halk arasında ‘’ reklamın iyisi kötüsü olmaz ‘’ dense de reklamın iyisi kötüsü vardır.
Reklam filmleri çok çeşitli içeriklerden oluşabilir. Markanın tercihine göre ve profesyonel reklamcıların yönlendirmesiyle ortaya kaliteli bir tanıtım filmi çıkar. Reklam filmleri artık sadece televizyonlar için hazırlanmıyor. Özellikle dijital ortamlarda yayınlanan reklamlar daha fazla kişiye ulaştığı için sosyal medya reklamları daha çok tercih ediliyor. Bu sebeple reklam filmlerinin çekimi bittiğinde hem dijital platformlarda hem de TV’de yayınlanmaya uygun olması önemlidir.
İLK 3 SANİYE KURALI!
Başarılı reklam filmi için ilk 3 saniyenin önemi büyüktür. İlk 3 saniyede neyin reklamı olduğunu anlayan izleyici kendini ilgilendirmeyen bir ürün ya da hizmetse izlemeye devam etmez. Bu sebeple reklamların bir hikayesinin olması şarttır. Bazı ünlü markaların reklam filmlerinin viral olmasının sebebi etkileyici içeriktir. Reklam çocuğu ilgilendirmese bile ses uyaranı dikkatini çekebilir. Yapılan bazı araştırmalara göre insanların 45. Saniyeden sonra dikkati dağılmaktadır. Bu sebeple danışmanlar 30 saniyelik reklam süresini makul bulmaktadır. Çıkan sonuç şu ki 30 saniyede kitlenizin dikkatini çekmeyi başarmalısınız. Yani gereksiz uzun bir reklam senaryosuna gerek yok. Ana fikri hemen aktarabilmek çok önemli…
ETKİLEYİCİ REKLAM SLOGANI
Reklam sloganınız ne kadar akılda kalıcıysa reklam filminiz o kadar uzun ömürlü oluyor. Şöyle bir düşünün hangi reklamlar aklınıza geliyor. Peki neden? Reklam müziğini mi hatırlıyorsunuz yoksa sloganını mı? Belki de ikisini de hatırlıyorsunuz. İşte bu reklamların iyi bir reklam filmi olduğunun altını çizelim. Etkilemeyi ve akılda kalmayı başarmışlar.
Reklam filmlerini yalnızca insanların oyunculuğuyla hayal etmeyin. Örneğin 2D reklam animasyonları da tanıtımlarda oldukça başarılı sonuç veriyor. Hatta 2D ve 3D animasyonlarla oluşturulan reklamlar daha dikkat çekici olabiliyor. Profesyonel bir tasarımcının işe el atmasıyla ortaya çıkan çalışmadan mutlaka memnun kalırsınız. Reklam ajansı içindeki personeller asla sığ düşünmeyecekleri için sizin sektörünüze en uygun tanıtım filmini ortaya koyarlar. Kreatif düşünme becerisi reklam filmi hazırlarken çok önemlidir. Bazı reklam filmlerinde ince mesajlar verilirken bazılarında ise daha net mesajlar verilir. Sektöre uygun reklam filmi içeriği oluşturmak metin yazarının işidir. Uygulamaya geçildiğindeyse ekibin uyum içinde çalışarak etkileyici bir reklam çıkarması beklenir.
Reklam Filmi için Reklam Ajansı ile Anlaşma Yapılmalı Mı?
Ben kendi reklam filmimi çekerim ne gerek var masrafa diyorsanız tabiki tercih sizin. Yalnız sizi bazı konularda uyarmak istiyoruz. Reklam sadece çekim yapmaktan ibaret olmadığı için tüm süreci yönetmekte zorlanabilirsiniz. Bir haftada ortaya çıkacak reklam için bir ay uğraşabilirsiniz. Kendinizi sıkıntıya düşürmemek adına doğru reklam ajansı ile anlaşıp hayalinizdeki tanıtım filmini anlatmayı deneyin. Reklam ajansı ile anlaşırken kriteriniz ajansın deneyimi ve başarısı olsun ki hayal kırıklığına uğramayasınız. Eğer öncelikle ucuz işçilik arıyorsanız aldığınız hizmetin de aynı oranda ucuz olduğunu fark edeceksiniz.
Reklam filmi için hazırlıklar tamamlandığında isteklerinizi tekrar kontrol edin. Senaryoda bir hata var mı mesela bir kez daha emin olun ki ekstra zaman kaybedilmesin. Reklam ajansı ile çalıştığınızda ekibin enerjisi de işe mutlaka yansıyacaktır. Anlaştığınız reklam ajansının daha önce yaptığı işleri görmek isteyin. Belki size ilham olacak farklı detaylar yakalayabilirsiniz. Reklam filmlerinin en zor yanı film için üretilecek içeriği bulmaktır. Sıradan ve basit bir içerikten ziyade markaya uygun özgün bir senaryo olmasına dikkat edilmelidir. Ajansın daha önce yaptığı tanıtım filmlerinden kreatif düşünme becerisini anlayabilirsiniz. Reklam filmi tamamlandığında yayına hazır olup olmadığı konusunda son bir istişare etmelisiniz. Reklamın performansını reklam ajansı takip edeceği için mutlaka analiz ve rapor istemelisiniz.